V prejšnjem tednu se je odvila prva delavnica v sklopu projekta Urbana zemljina za hrano v domu KS Pekre. Na podlagi delavnice pa je medijska hiša Večer objavila prispevek. Med drugim pravijo tudi:

“Da je zanimanje za vrtičkanje ali – bolj strokovno – urbano vrtnarjenje v mestu veliko, je v torek zvečer dokazala predvsem z mladimi obrazi dobro popolnjena dvorana kulturnega doma v Pekrah, kjer so v okviru evropskega projekta Urbana zemljina za hrano izvedli prvo od predavanj, namenjenih tistim, ki se bodo lotili vrtnarjenja na novih vrtovih pod Pekrsko gorco. Mestnemu vrtnarjenju bo namenjenih 12.500kvadratnih metrov površin, od tega bodo vrtički na 7400 kvadratnih metrih, na preostalem delu območja bo mestni sadovnjak, morda tudi sadovnjak in kasneje topla greda. /…/ prijavljenih je okoli sto intzeresentov. Tudi velikosti gred bood različne, odvisno od potreb. /…/ Kdaj natančno bo na vrtovih pričela rasti prva zelenjava, še ni znano, verjetno spomladi, ko bo na zemljišču urejena vsa potrebna infrastruktura, trenutno je projekt v fazi pridobivanja dovoljenj. Partner v projektu, Društvo Aktiviraj se, bo v marcu obveščal prijavljene interesente o poteku informativnih srečanj za najem vrtov.”

Sicer pa je dr. Andreja Borec s Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede  Univerze v Mariboru pojasnila razliko med mestnimi in skupnostnimi vrtovi. Obema vrstama je skupno, da sta namenjenih pridelavi za lastno uporabo in ne za prodajo. So pa skupnostni vrtovi namenjeni tako pridelavi hrane kot tudi druženju, izobraževanju, delavnicam, skupno infrastrukturo pa se vzdržuje z organiziranimi skupnimi delovnimi akcijami.

Več si lahko preberete v članku Večera iz 14.2.2019 pod rubriko Maribor.

Pa srečno. Si pišemo. Se srečamo.

– Dobra vila vrta

 

 

Pin It on Pinterest