Središče
ponovne uporabe

Središče ponovne uporabe Ropotarnica je program zbiranja, obnove, recikliranja in prodaje rabljenih predmetov.

V Ropotarnici sprejemamo rabljene predmete iz gospodinjstev:

 

  • tekstil, moška, ženska, otroška oblačila, obutev in galanterija, posteljnina, prti, zavese,
  • posoda in predmeti iz stekla, keramike, lesa, druge okrasne predmete, knjige, lestence,
  • manjše pohištvo – mize, stole, police, komode,
  • športno opremo,
  • manjše še delujoče gospodinjske aparate in pripomočke.

Središče ponovne uporabe Ropotarnica Maribor

Program deluje v sodelovanju z Mestno občino Maribor, Zavodom za zaposlovanje RS, komunalnim podjetjem Snaga Maribor ter drugimi deležniki.

Namen je uresničevanje ciljev društva od izobraževanja, prostovoljstva, aktiviranja posameznika, osveščanja do ustvarjanja zelenih delovnih mest.

Z nakupom izdelkov v središču ponovne uporabe Ropotarnica:

  1. Prispevate k ohranjanju narave.
  2. Podpirate razvoj socialno podjetniške dejavnosti.
  3. Omogočate ustvarjanje novih zelenih delovnih mest v lokalnem okolju.

US4F – »Urbana zemljina za hrano«

Glavni cilj mariborskega pilotnega projekta, poimenovanega URBAN SOIL 4 FOOD-Urbana zemljina za hrano, je uporaba mestnih odpadkov kot virov za proizvodnjo takšnih zemljin, da se poveča lokalna prehrambena samozadostnost in zmanjša ogljični odtis.

Društvo Aktiviraj se je eden izmed osmih partnerjev projekta. Naša naloga (in veselje!) je vzpostavljanje zemljišča v Pekrah v skupni velikosti 7400m², kjer bo možnost uporabe individualnega vrta v velikosti od 30-50m². Koncept smo si zastavili malo širše, zato bodo poleg individualnih vrtov obstajali tudi socialno integracijski, otroški/izkustveni ter modelni vrt. Na zemljišču bo rasel tudi sadovnjak, živa meja bo užitna, že zdaj se z vami veselimo počitka v brezovem gaju.

Zdravo pridelana hrana potrebuje zdrave pristope za človeka in zemljo, ki jo ta obdeluje, zato bomo poskrbeli, da meščani-uporabniki teh površin dobijo priložnost izobrazbe. Tekom projekta se bodo odvijale delavnice, izobraževanja, ozaveščanja s strani strokovnjakov v našem prostoru, zato bomo povabili k uporabi individualnih vrtov predvsem ljudi, ki so odprtih glav za nova (spo)znanja in poglede na zemljo. Več o projektu najdete na spletni strani https://wcycle.com/portfolio/uia/.

Projekt URBAN SOIL 4 FOOD je eden od projektov krožnega gospodarstva, ki jih sofinancira pobuda Urban Innovative Actions (UIA). UIA danes povezuje 30 evropskih mest, ki na pilotskih projektih testirajo nove rešitve sodobnih urbanih izzivov, ki segajo na področje krožnega gospodarstva, kvalitete zraka, klimatskih sprememb, prehoda v digitalizacijo, energetsko učinkovitost, zaposlovanja, kompetenc in lokalne ekonomije, trajnostne mobilnosti, integracije beguncev in migrantov.

Mestni vrtovi, projekt Užij Maribor

Osnovni namen je aktivacija mestnih odprtih površin za širšo uporabo po principu permakulture in ekološkega vrtnarjenja.

Obdelovati košček zemlje postaja način življenja mnogih. Živeti in dihati z naravo, uživati zdravo in okusno hrano, ki jo lahko sam pridelaš, je v današnjem času privilegij nekaterih. V želji omogočiti izkušnjo vrtnarjenja in stika z zemljo tudi tistim, ki niso lastniki koščka zemlje, pa vseeno želijo občasno vrtnariti, smo v življenje priklicali projekt Užij Maribor.

Užij Maribor je projekt odprtega tipa in ni mišljen le za vrtičkarje, ki bi želeli svoj košček vrta in na njem gojili lastno zelenjavo.

Mestni vrtovi so več kot le obdelovalna površina za pridelavo zelenjave v mestu, projekt odpira prostor za raznovrstne aktivnosti vseh generacij v našem mestu. Istočasno pa predstavlja zanimiv primer nove oblike mestnega vrtnarjenja.

Prostovoljcem in brezposelnim osebam program omogoča aktivno preživljanje prostega časa in socialno vključenost.

Projekt se s 30.10.2018 zaključuje, kar pa ne pomeni, da vrtovi zapirajo svoja vrata. Več o nadaljevanju malo drugače na https://wcycle.com/.

Ustvarjalne delavnice in medgeneracijska druženja

V prostorih društva ali v okviru aktivnosti drugih organizacij izvajamo ustvarjalne delavnice Recikliramo z Ropotarnico in medgeneracijska druženja.

Namen delavnic je osveščanje in informiranje o ponovni uporabi, možnostih recikliranja ter drugih ročnih spretnostih. Ljudi želimo navdušiti in opolnomočiti za uporabo odpadnih materialov v nove namene in uporabe. S tem zmanjšujemo količine odpadkov in prispevamo k varovanju okolja ter razvijamo ročne spretnosti in lastno kreativnost. Posredno tako tudi spreminjamo potrošniške navade.

Prostovoljstvo

Društvo Aktiviraj se, so.p. ves čas vključuje prostovoljce v vse svoje aktivnosti. Od leta 2015 smo s stalno skupino prostovoljcev aktivni na mestnih vrtovih. Aktivnosti lahko spremljate na FB strani.

Načrtujemo tudi druge prostovoljske aktivnosti: priprava in šivanje recikliranih predmetov, obnova starega pohištva, izvajanje medgeneracijskih delavnic,…

Vabljeni v našo družbo!

Učne delavnice

Društvo Aktiviraj se, so.p. je bilo uspešno na prijavi za izvedbo učnih delavnic. Gre za praktično usposabljanje za brezposelne pri delodajalcih iz socialnega podjetništva.

V učne delavnice je v letu 2018 predvidena vključitev okrog 270 brezposelnih pri delodajalcih s področja socialnega podjetništva iz vse Slovenije.

Alternativna veleblagovnica SMETKA

Alternativna veleblagovnica Smetka je locirana v osrčju Maribora, na Gosposki ulici 29 in ponuja obiskovalcem možnost alternativo komercialnega nakupovanja. V Smetki ponujamo izdelke s pozitivnim ozadjem, so proizvod slovenskih socialnih podjetij, ekoloških kmetij, zadrug in pravične trgovine. Gre za izdelke z družbenim učinkom, kupec je s tem, ko se zaveda, kaj kupuje, širše odgovoren.

Na policah tako lahko najdete lokalne sokove in marmelade od kooparative Pri damah, prekmurske dobrote kot likerje, čaje in tinkture, tipično emajlirano posodo Emo novum. V ponudbi imamo pravično modo in izdelke pravične trgovine 3 MUHE, ki se bori za boljši jutri saj garantirajo boljšo sledljivost in pogoje pri delu v državah tretjega sveta. Iz njihovih rok tako prihajajo kava, čaj in začimb, kot tudi hrana, sladka, pikantna ali slana, vse do instrumentov. Velik del pokriva Ropotarnica S stvarmi iz druge roke. Smetka ima tudi svojo linijo upcycling 100%R izdelkov, izdelanih pri RecyclingLab.

 V Smetki pa po vaši želji poskrbimo tudi za vašo osvežitev. Povabite se lahko v naš nostalgije poln Book Cafe in si privoščite pravično kavico, čaj ali kakav, v toplejših dneh pa katerega naših ekoloških sokov. Smetka se razširja še v tri prostore, napolnjene s knjigami, slovenskih in tujih avtorjev, s katerimi si lahko popestrite trenutke ob napitku, lahko pa jo kupite in odnesete domov ali podarite naprej. V toplejšem času si ne dajte odvzeti možnosti za posedanje na našem odprtem vrtu, umaknjenem od
mestnega vrveža in v družbi mnogih rastlin in cvetja…

Pin It on Pinterest