Divja podpora na vsakem koraku

Včeraj  smo v našo družbo povabili Patricijo Šenekar, lastnico prve certificirane ekološke kozmetike v Sloveniji Sunna, ki na svoji kmetiji Hiška zelišč vzgaja predvsem zelišča, s katerimi na veliko čara že vsaj 13 let.Naše druženje se je vrtelo vse okoli izdelave tinktur za notranjo rabo, sicer pa sama izdelava tinktur ni zapletena, je pa potrebo poznati zelišča, kjer se začne umetnost.

V uri in pol nam je podala toliko informacij ob sprehodu po vrtu, da na čase ni bilo časa zapisovati. Koliko navdiha! Patricija je prava zeliščna čarobnica, ki se ji vidi, da zelišča Živi in temu primerno o njih tudi živo pripoveduje in njene besede so bile nagovor k temu, naj rastlinam tudi prisluhnemo, ko jih uporabljamo ter naj delamo z občutkom. Pomembno je poznati smernice, enako pomembno pa je poslušati lastno telo in kako se odziva na določeno tinkturo.

Te največkrat izdelujemo iz alkohola (45-50%), močnega kisa in glicerina. Splošna smernica je, da se zelišča pobere v suhem vremenu (in da je vsaj 2 dni vreme brez dežja), se jih NE pere, nareže v steklen kozarec za vlaganje, nakar se zeli prelije s tekočino. Zaprt kozarec pustimo stati pri sobni temperaturi in nedirektni svetlobi 3 tedne, nakar se jih dobro precedi in shrani za uporabo.

Vsem nam želim, da bi nas rastline zmeraj znova in znova navdihovale in nagovarjale, saj so darila, ki nam rastejo na poteh in stranpoteh, pogosto neopazne in osupljivo močne.

Se srečamo,

Andreja, Aktiviraj se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest