Je danes dom brez odpadkov sploh možen?

Zdrava kmečka logika

Seveda nima prav nobenega smisla razmišljati v taki smeri, saj nas okupira v tem času ogromno različnih izzivov, ki se jih je potrebno lotiti kreativno. Ampak roko na srce, mit o tem, da je razmišljanje v smeri doma brez odpada oz. zero waste zgolj za polne denarnice, je farsa, ki prileti najpogosteje iz ust hitrih potrošnikov. Ne zgolj da to ne drži, ravno obratno, s to obrnjeno – zdravo logiko na daljši rok vsekekor prihranimo in smo hkrati obdani z bolj zdravimi, naravnimi, trpežnimi, kvalitetnimi materiali. Pa še več reda je, saj v svoj dom več ne nosimo kupov plastike in cenenih izdelkov, do katerih, roko na srce, ravno zaradi teg nimamo dobrega odnosa.

Tukaj zdaj modrujemo, saj smo pred naše ekrane povabili Katjo Sreš iz društva Ekologi brez meja, ki o temi brez odpada predava ogromno zadnja leta in veseli smo, ko slišimo, da je povpraševanje po takšnih vsebinah konstantno ali celo malo raste, prav tako v podjetjih, ki si želijo postati okoljsko odgovornejša, če ne drugega zaradi kritičnih kupcev, ki si želimo, po domače, boljše robe.

Če vam postavim vprašanje o tem, katero omaro boste prej zamenjali oz. katero bolj cenili – leseno, močno, dišečo izpod rok mizarja, za katero ste odšteli 800€ ali ceneno, ki ste jo dobili na razprodaji za odličnih 200€? Resda je danes stala 200€, naslednja bo stala prav toliko čez pet let, pa naslednja prav toliko, pa naslednja…

Zero waste strategije doma?

Zero waste oz. živeti brez odpadkov ni ime, ki ga je potrebno vzeti dobesedno. Zero waste je strategija, kako se zavestno odločati za kvalitetnejše okolju in nam prijaznejše izdelke, ki jih bomo v lastnem domu cenili in uporabljali veliko dalje kot tiste, ki nam jih zelo na veliko servirajo trgovski psihologi. Je strategija, kako se odločati za manj, pa tisto dobro. Smešno je, kako ugotoviš, da s takšno logiko začneš preprosto živeti bolj zdravo in bolj urejeno. Nobena stvar namreč ni samoumevna. Za njo so bile porabljene surovine, nekdo ali nekaj jo je moralo narediti, pripeljati do trgovine in spraviti do vašega doma.

Kot včasih modrujemo med sabo imamo tudi eno modro za naše odločitve v trgovinah – vsakič, ko nekaj kupiš, daš nekomu glas in mu rečeš” še prideluj, prosim”. Torej volivci nismo zgolj pri neposrednih političnih dogodkih, ampak vsakič, ko gremo v trgovino in z nakupom oddamo glas.  S tem v zavesti vam želimo, da preizkusite in začnete zgolj z eno majhno spremembno. Kupite naslednjič nekaj vsaj malo bolj kakovostnega.

Se beremo, se srečamo!

Pin It on Pinterest