O divji hrani na naših vsakodnevnih sprehodih

Včeraj je Mestni vrt pod Gorco gostil Boruta Cerkveniča in je bilo veliko za povedati o divji hrani na naših vsakodnevnih sprehodih. Borut Cerkvenič je sicer zelo strasten zeliščar in naravoljubec, bivši pohodnik, ki je, kot pravi sam, obiskal že vsak slovenski hribček, zgolj Uršlja gora ga še čaka.

Divja hrana postaja vedno bolj aktualna tema zadnja leta, v našem prostoru jo je gotovo najbolj populariziral Dario Cortese, sicer pa je Borut kar en tak mariborski Dario. 🙂 Divja hrana – pleveli na našem vrtu so lahko odlična spomladanska zelenjava, ki podpre organizem točno tako, kot to spomladi najbolj potrebuje, lahko pa je nepotreben plevel, ki nas dela sitne. Včeraj smo se na vrtu premikali po polžje, saj je zdravilna in užitna vsaka druga samonikla biljka, v dveh urah nam je nekako uspelo narediti en krog.

Že samo pri prvem, regratu, prevladujočem na jasi ob vrtovih smo se zamudili dobrih deset minut, potem pa še pri navadni zvezdici oz. kurji črevci, pa pri marjeticah, bršljanasti grenkuljici, šentjanževki, uhljeku, hermeliki, dobri misli, timijanu in materini dušici, praproti, slezenovcu, rabarbari, gozdnih jagodah,…seznam je res dooooolg.

Boruta Cerkveniča lahko sicer z ramo ob rami s Particijo Šenekar spremljamo v Dr. Narava, nedeljski rubriki časnika Večer, njegovo poslanstvo je namreč, da je čim več znanja in informacij o uporabi zdravilnih zeli prinese do ljudi. Narava je res – NAJBOLJŠA!

Se beremo!

Dogodek smo izpeljali v okviru projekta US4F – Urbana zemljina za hrano, ki ga sofinancira Evropska iniciativa UIA – Urban Innovative Actions.

 

Pin It on Pinterest