Visoke ali dvignjene grede – vse jasno!

Ta torek smo, kljub slalomiranju med dežnimi kapljami v letošnjem muhastem maju na strehi GT22 izpeljali predavanje o polemiki, katere grede uporabiti v katerem primeru – visoke ali dvignjene? Za malo več jasnosti je poskrbelo Društvo BIRKA, ki je bolj aktivno na rokodelskem področju, ampak jim je ljubo tudi polje sonaravnega ustvarjanja na zemlji.

Streha alternativne stavbe GT22 od lani premore nekaj dvignjenih gredic in je ta dogodek bil odlična priložnost, da gredice ponovno zasadimo s čiliji in dosadimo zelišča, hkrati pa predamo še nekaj praktičnih informacij. Naj na tem mestu povemo, da se zelišča v dobri oskrbi “GT-jevcev” počutijo odlično, razraščena so na polno, lanski čiliji so pa po njihovih informacijah baje tudi bili fantastični! Nič lepšega od tega.

Če zelo na hitro povzamemo – obe izbiri gred nam dajeta možnosti/olajšata:
– z okvirji ločimo vrtno površino od okolice in se ni potrebno ukvarjati s travo na robu grede
– zaradi okvirja je dobra možnost pritrditve okvirjev, lokov, mrež, oblikovanja tople grede,…
– v obeh raste zelenjava zelo dobro zaradi dobre količine organskega materiala.
– zaradi okvirjev lažje zaščitimo korenine s pritrditvijo kovinske mreže pred talnimi živalmi (voluharji,miši, krti,…)

Ima pa seveda vsaka svoje prednosti in možnosti in zgolj še en namig za visoke grede. Obstaja ena bolj ekonomizirana in praktična različica klasičnih visokih gred, ki se imenuje “kapilarne visoke grede” in veliko o njih najdete na spletu pod imeni »SIP raised beds«, »Capillar wicking beds«, »Sub-irrigated raised beds«. Tako, prijetno preučevanje.

 

Vse dobro, se srečamo!

Pin It on Pinterest