Zero waste dom je pot, ne končen cilj

Današnjo zadnjo delavnico znotraj projekta Pometamo pred svojim pragom smo namenili diskusiji o domu brez odpadkov, se malo sprehodili po prostorih svojih stanovanj in iskali alternative predmetom za enkratno uporabo v lastnih gospodinjstvih. Dom brez odpadkov ali zero waste dom je potrebno razumeti pravilno. Sam pojem zero waste je potrebno razumeti pravilno. Ne gre za končen cilj, saj je zero waste strateško spreminjanje navad in na nek način kulturo bivanja, zero waste je logičen korak kritičnega potrošnika in nenazadnje kritičnega Zemljana, saj se okoljski problemi tičejo vsakega in klasičen potrošnik prispeva k okoljskim problemom z vsakim nakupom, ki ga opravi in da glas tistim proizvajalcem, ki si ga z okoljskega vidika morda več ne zaslužijo.

Pri zero waste razmišljanju ne moremo preko 6R-jev, ki so bili zapisani in izrečeni že 10.000 x, ampak še enkrat več ne škodi 🙂 6R-jev kot oporne točke na poti zmanjšanja odpada v vsakdanu:

  1. REthink – premisli, ali stvar RES potrebuješ
  2. REfuse – logična posledica – tisto. česar res ne potrebuješ, zavrni
  3. REuse – stvari, ki jih imaš, čim dlje uporabljaj, jih daj v ponovno uporabo
  4. REduce – zmanjšaj količino stvari oz. zmanjšaj uporabo stvari
  5. REcycle – neuporabne predmete daj v krog reciklaže, zbiraj jih ločeno. Ni dovolj, je pa nekaj. Ni rešitev za okoljske probleme, olajšaš pa delo komunalnemu podjetju
  6. Rot – kompostiraj, kar je primerno za kompostiranje

Najlažji način, kako na splošno pospešiti korake na poti zero waste je umakniti iz stanovanja vse, kar nam več ne služi ter predmete za enkratno ali kratkoročno uporabo zamenjati za kvalitetnejše, ki jih bomo lahko uporabljali dolgo. Ideje, s čim vse lahko nadomestite kratkotrajne stvari, lahko dobite kar v prvi trgovini brez embalaže, ki je najbližje vašemu domu. V Mariboru je to trgovina Zelena japka na Mali tržnici, kjer smo dogodek tudi izpeljali. Prav tako lahko naročate izdelke zero waste tudi preko spleta, vas pa vabimo, da pokukata na krasno spletni portal  Ekologov brez meja Manj je več, kjer je zemljevid vseh mojstrov, ki se lotijo popravil, trgovin brez embalaže, ter koledar dogodkov!

Projekt Pometamo pred svojim pragom sofinancira Mestna občina Maribor.

Se srečamo! Pa srečno, zavestno in ljubeče naprej!

 

Pin It on Pinterest