Odvija se okoljsko zelo ozaveščevalen teden! Poleg vsega, kar se dogaja, dajmo razložiti, zakaj je Dan v rabljenih oblačilih tako pomemben. Rezultati čisto sveže vseslovenske raziskave o (zavrženih) oblačilih so dovolj zaskrbljujoči, da vsak vsaj malo ovrednosti svoje potrošniško početje, ko pogleda v svojo omaro.

Vzeto iz povzetka raziskave:

Ocenjujejo, da smo v Sloveniji leta 2019 zavrgli 25.079 ton oblačil oz. 12,3 kg na prebivalca. Evropsko povprečje je nižje in znaša 11 kg na prebivalca, a čeprav upošteva tudi druge tekstilne odpadke, ne upošteva tistih, ki niso bili zbrani ločeno. Oblačila sicer predstavljajo glavnino tekstilnih odpadkov. Razloge za tako velike količine zavrženih oblačil so iskali med slovenskimi potrošniki. Na anketni vprašalnik je odgovorilo več kot 1300 posameznikov, ki so kot glavni razlog navedli neuporabnost oblačila (strgana ali kakorkoli drugače poškodovana oblačila). Razlog, da oblačila hitreje kot v preteklosti postanejo sprana, raztrgana ali spremenijo obliko, je v slabi kakovosti materialov oblačil iz trgovin s hitro modo. Teh je tudi v Sloveniji vedno več, kar potrjujejo tudi številke količin uvoženih oblačil. Zato je Dan v rabljenih oblačilih pomemben glasnik prožnejšega razmišljanja.

Največ uvažamo iz Nemčije, Avstrije in Italije, od neevropskih držav pa neposredno največ uvozimo iz Kitajske in Bangladeša. Povprečna cena na kilogram uvoženih oblačil je 25 € izvoženih pa 45 €, kar kaže po eni strani na izvoz kakovostnih izdelkov, po drugi pa na uvoz nizkokakovostnih. Leta 2019 je bilo sicer v Sloveniji proizvedenih skoraj 24 milijonov kosov oblačil.

Učinkovita zaviralca hitre mode sta pametna potrošnja in ponovna uporaba, a se ti trendi v Sloveniji še niso prijeli v dovoljšnji meri, da bi lahko zaustavili naraščanje količin odpadnih oblačil.

Dnevu v rabljenih oblačilih smo se v društvu Aktiviraj se pridružili kot podporniki, saj nam je tema pisana na kožo! Peljemo čudovit lokalni projekt – središče ponovne uporabe v Mariboru, Ropotarnico, kjer med ostalimi rabljenimi kosi pohištva ter predmetov za vsakdanjo rabo najdete tudi oblačila iz druge roke! Podprite ta okoljski dan, podprite ga vsak dan ali vsaj čim več krat v tednu! Kot pravijo, kamen na kamen, palača, zrno na zrno pogača!

Več o raziskavi o (odvrženih) oblačilih lahko preberete TUKAJ.

Se srečamo v Ropotarnici na Partizanski cesti 21 v Mariboru!

 

 

 

 

Pin It on Pinterest